top of page
תמונת הסופר/תo59769

תקשורת תומכת חלופית


תקשורת תומכת וחלופית היא כל שיטה של תקשורת ללא דיבור. היא יכולה להתבטא בשפת סימנים, ג'סטות, לוחות תקשורת או שימוש במכשירים אלקטרוניים כמו פלט קולי או אפליקציות באייפד.

שיטות אלו מסייעות לאנשים שמתקשים לבטא את עצמם בשפה המדוברת להשמיע את קולם בדרך חלופית.

ילדים ובוגרים שאינם יכולים לדבר או שקשה להם להעביר מסר ברור באמצעות דיבור יכולים להשתמש במגוון ערוצי תקשורת שתומכים בדיבור הלקוי או מהווים תחליף לדיבור. ישנן שיטות תקשורת המאפשרות העברת מסרים ללא שימוש באביזרים חיצוניים על ידי הבעות פנים, ג'סטות בסיסיות, צחוק ובכי, מבט, הפקת קולות, תנועות גוף ומגע.

בנוסף, ישנן שיטות תקשורת הכוללות שימוש באביזרי עזר חיצוניים כמו חפצים, תמונות מצולמות, סמלים, מילים כתובות, לוח תקשורת, פלט קולי, אייפד ומחשב תקשורת.

כל ערוצי התקשורת הללו מכונים תקשורת תומכת וחלופית-תת"ח והתאמתם לצרכיו וליכולותיו של הזקוק להם נעשית על ידי קלינאית תקשורת והערכה של צוות מקצועי בשיתוף האדם עצמו ובני משפחתו.

בקרב אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית השימוש בתקשורת תומכת חלופית משמעותית לצרכים שונים כמו עצמאות, תחושת מסוגלות, ותקשורת קרובה ורחוקה. בעצם, התקשורת מהווה בסיס להשתלבותם בחברה, הבעת רצונות, רגשות ותחושות שהם הבסיס לאיכות חיים.

בעמותת עמיחי דוגלים בשילוב בקהילה ותקשורת עם הסביבה היא חלק מהותי מיצירת קשר, לכן בכל מסגרות עמיחי משולבת תקשורת תומכת וחליפית המותאמת לכל אחד שזקוק לה.

במסגרת פעילות מרכז היום עורכים מפגשי בוקר בהם משתפים הדיירים של עמיחי את חבריהם ביום שעבר עליהם, בסיפור מעניין או בתחושות ומחשבות. גם כאלו שאינם יכולים לתקשר באמצעות דיבור משתתפים במפגש הבוקר, על ידי לחיצה על פלט קולי הם משתפים סיפורים וחוויות אישיות שעברו עליהם. המעמד המרגש הזה מוכיח שלתקשורת יש דרכים רבות להתבטא ושעל ידה אפשר להבין טוב יותר את האחר.


492 צפיות0 תגובות
bottom of page